17 Mayıs 2011 Salı

SİNGAPUR

Singapur Cumhuriyeti, Malay Yarımadası'nın güney ucunda, Ekvatorun 137 kilometre kuzeyinde yer alan bir ada devletidir. Kuzeyde Malezya'nın Johor Eyaleti, güneyde ise Endonezya'nın Riau Adaları ile çevrili, dünyanın az sayıdaki şehir devletlerinden biridir.

Fiziksel Yapı

Singapur, Endonezya ve Malezya toprakları arasına sıkışmış, küçücük bir ada devletidir. Kuzey ve batıdan Johore boğazı ve doğu ve güneyden Singapur Boğazı ile kapalı dikdörtgen şeklinde bir ülke olan Singapur’un, kendisine âit 40 kadar adacıkla birlikte yüzölçümü yaklaşık olarak 622 km2 civârındadır. Singapur, Malay Yarımadasına 1200 m uzunlukta olan bir demir ve karayolu ile irtibatlıdır. Singapur, Adasının uzunluğu, yaklaşık 43 km ve eni ise 22,5 km’dir. Ülke ekvatorun yaklaşık 130 km kadar kuzeyinde bulunmaktadır. Malezya batı kıyısı ile Sumatra Adası arasındaki bir su yolu olan Malacco Boğazının hemen ağzında yer alır.
Singapur arâzisi kıyı bölgelerde alçak ve orta bölgelerde az yüksektir. Bu yükseklik tatlı bir meyil hâlindedir. Ülkenin en yüksek noktası yaklaşık 177 m’lik Timah Dağıdır.

 

DAKKA

Dakka (Bengalce:   Babür İmparatorluğu dönemindeki adlarıyla Dacca ve Cihangir Nagar), Bangladeş'in başkenti ve Dakka ilininmerkezi. Dakka bir megaşehirdir ve Güney Asya'daki en büyük şehirlerden biridir. Buriganga Nehri'nin kıyısında yer alan Dakka'nın nüfusu büyükşehir alanı ile birlikte 12 milyondur ve bu özelliğiyle Bangladeş'in en büyük şehridir Dünyanın en fazla nüfusa sahip 9. şehridi ve ayrıca dünyadaki nüfusu en yoğun şehirlerden de biridir. Dakka "Camiler Şehri" olarak bilinir ve dünyanın en iyi muslinini üretmesiyle tanınmıştır. Aynı zamanda "dünyanın çekçek başkenti" olarak da bilinir. Her gün yaklaşık 400 bin kişi şehirde çekçek kullanmaktadır.Bugün, bölgedeki en büyük kültür, eğitim ve iş merkezlerinden biridir.
17. yüzyıldaki Babür hakimiyeti sırasında şehir Cihangir Nagar olarak bilinmekteydi. İdari biriminin başkentiydi ve dünya çapında bir muslin ticareti merkeziydi. Britanya egemenliği döneminde şehir hızla büyüdü ve Kalküta'dan (günümüzde Kolkata) sonra Bengal'deki en büyük ikinci şehir haline geldi. 1905 yılındaki Bengal'in bölünmesinin ardından, Doğu Bengal ve Assam ilinin başkenti haline geldi; fakat 1911'de bölünmenin iptal edilmesi sonucu il başkenti olma özelliğini kaybetti. 1947'deki Hindistan'ın bölünmesinin ardından Doğu Pakistan'ın idari merkezi oldu, ve 1971'de bağımsız Bangladeş'in başkenti haline geldi. Bu dönemde şehirde büyük bir kargaşa yaşandı, bunların içinde sıkıyönetim, Bangladeş'in bağımsızlığının ilanı, askeri baskı, savaş sırasında meydana gelen hasarlar ve doğal afetler bulunmaktaydı.
Çağdaş Dakka, Bangladeş'teki ekonomik, kültürel ve siyasi hayatın merkezidir Ülkede altyapısı en gelişmiş yer olmasına rağmen kirlilik, trafik sıkışıklığı ve artan nüfus nedeniyle hizmetlerin yetersiz kalması gibi sorunlar yaşamaktadır. Son onyıllarda Dhaka'da ulaşım, iletişim ve bayındırlık alanında çağdaşlaşmalar yaşanmıştır. Şehir büyük yabancı yatırımlar ve daha fazla ticari faaliyete ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda, şehre ülkenin diğer yerlerinden gittikçe artan bir nüfus akışı vardır ve bu da Dakka'yı dünyadaki en hızlı büyüyen şehir yapmaktadı

JAKARTA

Jakarta, Endonezya'nın başkenti ve en büyük şehridir. Cava Adası'nın kuzeybatısında 661,52 km² alana kurulu olup, nüfusu 8.490.000'dir. Jakarta ülkenin ekonomik, kültürel ve siyasi merkezidir. Endonezya ve Güneydoğu Asya'nın en kalabalık şehri olmakla birlikte Dünya'nın da onikinci en büyük şehridir. Jakarta ismi Sanskritçe bir kelime olan "Jayakarta"'dan gelmekte olup; "muzafferiyet" veya "zafer" anlamlarına gelir.
Dördüncü yüzyılda kurulduktan sonra şehir Sunda krallığının önemli bir ticaret limanı haline geldi. Hollanda Hindistan'ı kolonisinin de başkentliğini yaptı. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Endonezya'nın bağımsızlığını ilan etmesiyle ülkenin başkenti oldu. Önceki isimleri sırasıyla Sunda Kelapa (397–1527), Jayakarta (1527–1619), Batavia (1619–1942) ve Djakarta (1942–1972) şeklindedir.
National Monument (Monas) ve İstiklâl Camii şehrin simgesi olan yapılardır. Şehir ASEAN Sekreterliği'ne de ev sahipliği yapmaktadır. Soekarno-Hatta Uluslararası Havalimanı, Halim Perdanakusuma Uluslararası Havalimanı ve Tanjung Priok limanı Jakarta'nın önemli ulaşım merkezleridir.

PEKİN

Pekin (Çince:  pinyin: Běijīng), veya Peking, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuzeyinde yer alan bir metropol ve aynı ülkenin başkenti. Merkezî yönetim tarafından, doğrudan bir belediye olarak sınıflandırılan kent, kuzeyde, batıda, güneyde Hebei iline; güneybatıda Tianjin iline komşudur] Pekin ayrıca Çin'in dört büyük başkentinden biridir.
Pekin, 16 kentsel semte ve 2 kırsal ilçeye ayrılmıştırÇin'in ulaşım merkezi olan kent, birçok demiryolu, karayolu ve otobana sahiptir. Kent ayrıca ülkeye dışarıdan gelen uçuşların birçoğunun gerçekleştiği bir merkezdir. Pekin, ülkenin siyaset, eğitim ve kültür merkezi olarak tanımlansa da, Şanghay ve Hong Kong, ekonomik alanda kentin önündedir.[Pekin, 2008 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmıştır.
Pekin, Dünya'da bir bölgenin merkezi olarak en uzun süredir var olan kentlerden biri olarak görülmektedir[ve kentin Çin'in yüzyıllardır süregelen tarihinin başlıca yerlerinden birinde bulunduğunun, dolayısıyla her döneme ait birçok eser barındırdığının altını çizdi Pekin, sahip olduğu zengin saray, tapınak, sur ve kapılarla ünlüdürBarındırdığı sayısız sanatsal hazine ve üniversitelerle, kent, birçok çevre tarafından kent Çin'in kültürel merkezi olarak gösterilmektedir.

LİMA

, bir Güney Amerika ülkesi olan Peru'nun başkentidir. Büyük Okyanus kıyısında bir liman olan Callao'dan 12 km içeride Rimac nehri üzerinde kurulmuştur.
Peru'nun siyaset, endüstri ve bilim merkezi olan Lima, krallar'ın şehri olarak tanımlanmıştır. Çünkü bu şehrin kurulacağı yer Peru'da her yıl kutlanan 06 Ocak Krallar Şenliği sırasında belirlenmiştir.
Yeraltı mezarlarıyla ünlü San Francisco Kilisesi günümüze kalan nadir eserlerden biridir.
 
 
Lima
avacılıktaki telsiz iletişiminde kullanılan "NATO Alfabesi" kapsamında "L" harfininin kodudur.

BAĞDAT

Bağdat (Arapça: Irak'ın başkenti. Britannica Ansiklopedisi 'na göre 2001 nüfusu 4,950,000 iken, 2006 Lancet Raporu 'na göre Irak Savaşı sonrası Bağdat'ın nüfusu 2004'te 6,554,126 'dır. Irak'ın en büyük kenti olan Bağdat aynı zamanda Ortadoğu'da Kahire ve Tahran' dan sonra en büyük üçüncü şehirdir

 


Şehrin Coğrafi Yapısı

Mezopotamya çanağının ortasında, Dicle Irmağının iki yakası üzerinde ve Dicle'nin Fırat'a en çok (40 km) yaklaştığı noktada, geniş bir alüvyon ovası üzerinde yer alır. Bağdat'ta yazlar kuru ve çok sıcak, kışlar yumuşak ve serin geçer. Ortalama yağış yılda 130 mm dolayındadır.

İsim

İsiminin İran kökenli olduğu üzerinde bir hilaf olmamamsına rağmen, kesin bir bilgi de mevcut olmamakla beraber; isim Farsça Bag (Tanrı) ve dād (verilen) kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuş olup Tanrı'nın verdiği veya Tanrı hediyesi manâsına gelmekte.(Modern farsçada) Başkaca bir önde gelen iddiaya göre Bağ(bahçe) ve dad (verilen) kelimeleri ile oluşup Verilen bahçe, Tanrı hediyesi Bahçe manasına gelmektedir
Bu isimler İslam öncesi zamanlara ait olup net değildir. Abbasi Halifesi Ebu Cafer el-Mansur' a kadar politik ve ekonomik olarak büyük bir şehir olamamıştır.

 

RİO DE JANERİO

Rio de Janeiro, Brezilya'nın 26 eyaletinden birisinin başkenti ve Brezilya'nın en büyük ikinci kentidir.
Rio de Janeiro (İngilizce "River of January" (Ocak Irmağı) anlamına gelmektedir ve Portekizce   şeklinde ve İngilizce / olarak telafuz edilir. Şehrin isminin tam yazılışı: São Sebastião do Rio de Janeiro ("Saint Sebastian of the January River") şeklindedir. São Paulo'dan sonra, Brezilya'nın ikinci büyük şehridir. Rio de Janeiro, 2016 Yaz Olimpiyatları ve 2012 Dünya Gençlik Kongresi'ne ev sahipliği yapacaktır.

 


Coğrafya

]

Rio'nun koordinatları 22 derece 54 dakika güney, 43 derece 14 dakika batıdır. Rio de Janerio'nun kent nüfusu 6,136,652'dur
Alanı ise 1.182,3 square kilometres (456.5 sq mi).

İklim

 

 

Ekvatoral iklimin görüldüğü Brezilya'da, Rio tropikal iklime sahiptir
Rio de Janerio'da görülen en yüksek sıcaklık 43.2 °C (110 °F)dir ve Ocak 1984'de görülmüştür

SA O PAULO

São Paulo,  Brezilya'nın 26 eyaletinden birisinin başkenti ve ülkenin başlıca sanayi merkezlerinden biridir. 12 milyonu aşan nüfusuyla Güney Amerika'nın en büyük kentidir. (Çevresindeki metropolitan alanıyla birlikte 19 milyon nüfusa ulaşmaktadır.) "San Paulo" şeklinde okunur.
São Paulo, Brezilya'nın güneydoğusunda işlek bir liman olan Santos'tan 48 km uzakta, Serra do Mar tepeleri üzerinde kuruludur. Santos'a elektrikli tren hattı ve otoyolla bağlanmıştır. Bu tepelerden doğan Tietê ırmağı kentin hemen doğusundan geçer. São Paulo, bir dizi küçük kasabaya ve geniş tarım alanlarıyla otlaklara tapeden bakar. Rio de Janeiro, São Paulo'nun 355 km. kuzeydoğusunda yer alır.
São Paulo 1554'te Portekizli papazlarca bir yerli yerleşim merkezi olarak kuruldu. 1700'lerde küçük bir kasaba iken çabuk büyümesinin nedenleri arasında verimli toprakları ve yüksek rakımı sayesinde gelişen kahve üretimi yer almaktadır.
Yerleşim yeri üç patikanın kesiştiği 800 metre yükseklikte bir tepedeydi. Kahve plantasyonlarının bölgenin başlıca zenginlik kaynağı haline geldiği 19. yüzyılda São Paulo gelişmeye başladı. Kısa süre sonra da, bir sanayi, ticaret ve bankacılık merkezine dönüştü. Kent ve çevresinde İtalya, Portekiz, İspanya, Almanya ve Japonya'dan pek çok göçmen geldi. Portekizce konuşulan São Paulo'da halkın büyük bölümü Katolik'tir.
Dokumacılık ürünleri, mekanik ve elektrikli gereçler, mobilya, gıda maddeleri ve ilaçtan Brezilya sanayi ürünlerinin üçte biri São Paulo'da üretilir. Kentin yakınlarındaki Cubatão'da Brezilya'nın en büyük petrol rafinerisi bulunur. São Paulo bölgesinde kahvenin yanı sıra şekerkamışı, pamuk, mısır, pirinç, fasulye ve meyve yetiştirilir. Sığır yetiştiriliciliği de yaygınlaşmaktadır. Kentte çok sayıda okul ve kütüphane bulunur. Yılanlar ve yılan sokmaları üzerinde araştırmalarıyla ünlü Butanta Enstitüsü de São Paulo'dadır.
São Paulo'nun 19. yüzyıldan bu yana sürekli büyümesi gecekondulaşmayı da beraberinde getirdi. Milyonlarca insan kentin çevresinde, sağlıksız barınaklarda yaşamaya başladı. 20. yüzyılın başlarında, Japon, Suriye ve Lübnanlı göçmenlerin gelişiyle göç dalgası sürer. Çevre kirliliği ciddi boyutlara ulaştı. Kent içi ulaşım önemli bir sorun oldu. Durmadan yeni yolların yapıldığı ve gökdelenlerin yükseldiği São Paulo, "Güney Amerika'nın Chicago'su" olarak nitenlendirilir. 1940'ta 1,3 milyon olan nüfusu hızlı kentsel gelişmeyle 1960'ta 3,7 milyona, 2010'da ise 12 milyona ulaştı.
2009 Yılının Mayıs Ayında THY İstanbul-Sao Paulo seferlerini başlatmıştır.

 

MUMBAİ

Mumbai (Bombay), Hindistan'ın Maharaştra eyâletinin başkenti ve Hindistan'ın en büyük ve Dünya'nın en büyük 3. şehridir. Nüfusu 13 milyon civarındadır. Şehir, Salsette adası üzerine kurulmuştur. Şehrin metropol bölgesinde 20 milyon insan yaşar ve bu, dünya'nın en kalabalık üçüncü yerleşim yerini oluşturur. Şehrin derin bir doğal limanı vardır.
Şehir, Hindistan'ın ticaret, finans, ve kültür başkentidir. Bollywood olarak bilinen Hint Sinema endüstrisi burada yeralmaktadır. Bu sebeplerden dolayı şehir Hindistan'ın diğer bölümlerinden yoğun bir göç almaktadır ve içinde birçok farklı dili ve kültürü barındırır.

 

16. yüzyıl'da Portekizliler buraya "iyi körfez anlamına gelen 'Bom Bahia" ismini verdi. Bu isim daha sonra İngilizce'leştirilerek "Bombay" oldu. 1995 yılında isim Hint tanrıçası Mumba'dan türemiş "Mumbai" olarak değiştirildi. Bombay ismi halen birçok insan tarafından kullanılır.

Tarihi

Şehrin şu an kapladığı alan eskiden 7 adaydı. Bu adalarda antik çağdan beri yerleşim yerleri vardı, ancak önemli ticaret ve nüfus merkezleri değillerdi. 1534'te Portekiz'ler bölgeyi ele geçirdi, ve 1661'de bölge İngilizlere geçti. 1668'de İngilizler burayı İngiliz Doğu Hindistan Şirketi'ne kiraladı. Şirket buradaki doğal limanı buldu ve burayı Hindistan'daki ilk limanları yaptı. Bölgenin nüfusu hızlı bir artış gösterdi. 1817-1845 arası bölgede büyük bir projeyle adalar birleştirildi. Daha sonra, Amerikan İç Savaşı ve Süveyş Kanalı'nın açılması, bölgedeki ticareti artırdı ve şehir, Hindistan'ın ana merkezlerinden biri haline geldi. Şehrin nüfusu 1906 yılında 1 milyon'u geçti. 1940'larda, şehir Hint bağımsızlık

HONG KONG

Hong Kong  Çin'in güney kıyısında bulunan, 1 Temmuz 1997 tarihine kadar Britanya Krallığına bağlı sömürge ve adalar grubuyken, bu tarihten itibaren Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı özel yönetim bölgesi olmuştur. Hong Kong; Hong Kong Adası, Kowloon Yarımadası ve 235 kadar küçük adadan meydana gelmiştir. Hong Kong, Asya'nın en büyük serbest pazarı ve limanı, en işlek ticaret, endüstri ve turizm merkezidir.

 

[

Tarihçe

Hong-Kong, 1842 yılında Nanking Antlaşmasıyla Çinlilerden İngilizlere geçti. 1949'da Birleşik Krallık'ın Çin'i tanımasıyla ekonomik hayatı çok gelişti. II. Dünya Savaşı esnasında (24 Aralık 1941'de) Japonların eline geçen Hong-Kong, 1945'te yeniden Britanyalılar'a verilmiştir. Yapılan anlaşma neticesinde 1 Temmuz 1997'de Çin'e geri verildi.

Coğrafi özellikleri

Hong Kong, Eylül 2001
 
Hong-Kong'un yayıldığı adalar grubu dağlıktır. Buralarda düzlüklere pek az rastlanır. Düzlükler denizin doldurulmasıyla elde edilmiştir. En yüksek yeri 551 m ile Victoria Zirvesidir.
Hong-Kong'da tropikal muson iklimi hakimdir. Sıcaklık ortalaması yazın 28 °C, kışın ise 15 °C'dir. (Okyanus iklimi nedeniyle nem oranının yüksek oluşu hissedilen sıcaklığın bu sıcaklık değerlerinin çok üzerinde olmasına neden olmaktadır. Bununla birlikte hem iklim hem de diğer koşullar nedeniyle şehrin turistlerin alışmakta zorlandığı kendine özgü bir kokusu vardır.) Ortalama yağış miktarı 2.159 milimetredir. Yağışlar genellikle haziran ve eylül ayları arasında görülür. Yaz aylarında çok büyük zararlar yapan tayfunlar olur.

Toplum ve ekonomik özellikleri

Nüfusun hemen hepsi Çinlidir ve büyük bir kısmı Budisttir. Bunun yanında Konfiçyüscüler, Müslümanlar, Hindular, Museviler, Hıristiyanlar ve Taoistler de bulunur. Nüfus yoğunluğu bakımından km² başına 3500 kişi ile dünyada birinci sırayı alır. Hong-Kong'a başlayan göç hareketleri, 1942 yılında Pekin Hükumeti izin verince daha da hızlanmıştır. Ayda 70.000 kişiye çıkınca Hong-Kong'un imkânlarını aştı ve çözüm olarak da göçmenler Çin'e geri gönderilmeye başlandı. En büyük meselesi gayet çok olan nüfus yoğunluğu ve tatlı su ihtiyacıdır. İçme suyu, Çin'den borularla getirilir.
 

 

LONDRA

Londra ( Latince: Londinium), İngiltere'nin başkenti. 0 derece meridyeninin geçtiği Greenwich Londra yakınlarındadır.
Londra dünyanın en önemli iş ve finans merkezlerinden biridir. Yaklaşık 8 milyonluk nüfusuyla AB'nin 2. kalabalık kentidir. Bağlı yerleşim birimleri ile birlikte (Greater London) nüfusu 12-15 milyondur. Km²'ye 4.573 kişi düşmektedir. Avrupa'da en fazla beyaz ırk harici insanın yaşadığı şehirdir. 300'den fazla farklı dil konuşulmaktadır.
Uluslararası turizmin kesişme noktasıdır. Dünyanın en kalabalık hava trafiği Londra hava trafiğidir. 5 uluslararası havaalanı bulunmaktadır. Bunların en büyüğü Heathrow'dur. Heathrow dünyanın en fazla uluslararası yolcu taşıyan havaalanıdır.
En önemli turistik mekanları, Parlamento Binası,Tower Bridge, Tower of London (Londra Kulesi), Buckingham Sarayı, Trafalgar Meydanı ve Londra gözü (İngilizce: London eye)'dür (Londra Dönmedolabı). Londra Büyük Şehri, Londra Şehri (City of London) , Westminister Şehri ve 31 metropoliten-Londra-bölgesinden oluşur.
Yeşili bol olan bir şehirdir. Londra'da 143 adet kayıtlı park ve bahçe vardır. Thames Nehri şehri ikiye böler.


Tarihi

Londra yaklaşık 2 bin yıl önce Romalılar tarafından kurulmuştur. M.Ö. 43 yılında Roma İmparatorluğu'nun Britanya'yı işgali sonrasında Londonium ismi ile kurulmuştur. İsmin kökeni ile ilgili kesin bilgiler olmamakla beraber, anlamının "akan nehir" olabileceği düşünülmektedir. Londra dünyanın dünyanın eski kentlerinden birisidir. Turizm bakımından ise tarihi eserler büyük müzelerde sergilenmektedir. Kültürleri gerçekten bin yıl önceden dünyaya yayılmaya başlamıştır. Londra'ya dünyanın her tarafından gelenler vardır. Bu da Londra' nın tarihi bir şehir olmasının sonucudur.


Londra Metrosu [


 
Underground(Yeraltı) Londra Metrosuna verilen addır. Aynı zamanda istasyon levhalarında da bu logo kullanılır.
Londra metrosu, dünyanın en eski metrosudur. 1863 yılında Metropolitan Railway ismiyle açılmıştır. Londra metrosunun yapılma amacı o zamanlar at arabalarından oluşan trafiğin yoğunluğunu azaltma amacıydı. Yapılan ilk hatlarda da bilinen en gelişmiş teknoloji olarak buharlı trenler kullanılmıştır. Şehrin belli yerlerinde hala kömür dumanını atma amacıyla açılan havalandırmalar mevcuttur.

Londra Metrosuna
Burası açıldıktan sonra İstanbul'da Tünel, Madrid ve New York'ta da benzer metrolar yapıldı. Londra metrosuna Underground(yeraltı) denilmektedir. İstasyon levhalarında ki şekil nedeniyle de Londra metrosuna argoda Tube denilmektedir. Toplamda 274 istasyon bulunmaktadır. Metroda sigara içmek önceleri serbestti ama şuan çıkan yasadan dolayı kesinlikle yasaktır.

Etnik Yapı

Londra, etnik olarak dünyanın en mültikültürel şehirlerinden biri. Londra'da yaklaşık 300 farklı dil konuşulmaktadır.

TAHRAN

 
 
1876 yılında sadece bir köy olan Tahran, Kaçar Türklerinden Ağa Mehmet Han Kacar tarafından başkent olarak seçildi, böylece kentleşme başlamış oldu. Yaklaşık 100 yıl öncesine değin Tahran başkent olmasına karşın kimi İran kentlerinden daha küçüktü, öyle ki Rey şehrinin bir kasabası olarak geçiyordu. Şimdi o kent Tahran'ın bir bölgesi olarak tanınmaktadır.
Kaçar Hanedanı'ndan sonraki devletlerin merkeziyetçi yaklaşımlarından dolayı diğer eyaletlerden göç alması sonucunda şu an en büyük İran kenti ve Ortadoğu'nun en büyük kentlerinden biri olarak tanınmaktadır.
Tahran başkent olarak, İran'ın ekonomik ve sosyal yaşamına yön veren en çağdaş kentlerinden birisidir.

Nüfus

1979 İran İslam Devrimi'nden sonra ülke nüfusuna paralel olarak kentin nüfusu 2,5 kat artmış ve 9 milyona yaklaşmıştır.
2006 yılında yapılan nüfus sayımına göre, Tahran'ın nüfusu yaklaşık 11 milyondur.Bu nüfusun yarısı Azeri Türküdür.

Coğrafya

Kent, Elburz Dağları eteklerindeki bir yaylaya kurulmuş olduğundan ve çevresinde nehir, göl, deniz gibi bir su kaynağı bulunmadığından (başta hava kirliliği olmak üzere) ciddî çevre sorunlarıyla boğuşmaktadır. Kenti tehlikeli bir biçimde etkileyen hava kirliliğinin bir nedeni de Tahran'ın dünyaca ünlü trafik sorunudur. Çevre yollarının göreceli olarak geç yapılması ve yetersiz oluşu; kentteki toplu taşımacılığın tekerlekli taşıtlarla yapılması; kullanılan araçların eskiliği buna neden olmaktadır. Ama trafik sorunununa çözüm olarak Ortadoğu'daki en büyük metro ağlarından biri olan Tahran metrosu yapılmıştır ve hatları uzatılmaya devam edilmektedir.

İklim

Tipik bir Bozkır İkliminin hüküm sürdüğü Tahran'da kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise sıcak ve kuraktır. Yağışlar en çok kış mevsimindedir, ve ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde de görülür. Kışın kar yağışı ve don çok şiddetli olabiliyor. Gece ile gündüz, yaz ile kış mevsimi arasında önemli sıcaklık farkları bulunur.

YENİ DELHİ


<><> <><>
<>
Delhi
Delhi'nin Hindistan'daki konumu
Ülke
Hindistan Hindistan
Yönetim
 - ValiTejendra Khanna
 - Belediye başkanıKanwar Sain
Yüz ölçümü
 - Kent1.484 km² (573 sq mi)
Rakım239 m (784 ft)
Nüfus (2001)
 - Kent13.782.976
 - Yoğunluk11.463/km² (29.689/sq mi)
 - Merkez15,9 milyon
Zaman dilimiIST (GMT+5:30)
Website: delhigovt.nic.in
Delhi
Delhi'nin Hindistan'daki konumu
ÜlkeHindistan Hindistan
Yönetim
 - ValiTejendra Khanna
 - Belediye başkanıKanwar Sain
Yüz ölçümü
 - Kent1.484 km² (573 sq mi)
Rakım239 m (784 )
Nüfus (2001)
 - Kent13.782.976
 - Yoğunluk11.463/km² (29.689/sq mi)
 - Merkez15,9 milyon
Zaman dilimiIST (GMT+5:30)
Website: delhigovt.nic.in


Delhi (Hintçe:  ;   bazen Dilli olarak da adlandırılıyor.  17 milyon nüfus sayısı ile Hindistan'ın en büyük ikinci metropoludur. Hindistan'ın kuzeyinde bulunan Arkeolojik araştırmalara göre Yamuna Nehri'nin kıyısında bulunan Delhi, M. Ö. 6. yüzyıldan beri yaşanmaktadır
Orta Çağ'da Delhi birçok Hint imparatorluğun başkenti idi ve kuzeybatı Hindistan ve Hint-Ganj ovaların arasındaki eski ticaret yollarında önemli bir şehirdi. Birçok antik ve ortaçağ abide, arkeolojik alanlar ve kalıntıların bulunduğu yer. 1639'da Babür imparatoru Şah-ı Cihan Delhi'de yeni bir duvarlı kent yaptırdı, ve Dehli, 1649 ve 1857 yılları arasında Babür İmparatorluğu'nun başkenti idi
Britanya, 19. yüzyılda Hindistan'ı ele geçirdikten sonra, V. George 1911'de başkent yine Delhi olacağını ilân ettiğine kadar Hindistan'ın başkenti Kalküta'ya taşındı. 1920'li yılları boyunca yeni bir başkent, Yeni Delhi, yapılıyordu. 1947'de Hindistan Britanya'dan bağımsızlığını kazandığı zaman Yeni Delhi ülkenin başkenti ve hükûmet koltuğu olarak seçildi.
Ülkenin her dört köşesinden Delhi'ye yapılan göçe rağmen Delhi çok karışık ve kozmopolit bir şehirdir. Şehrin hızlı gelişim ve kentleşmesi, nüfusun yüksek ortalama geliriyle şehri değiştirdi.[ Günümüzde Delhi, Hindistan'ın en önemli kültürel, siyasî ve ticarî merkezlerinden biridir.
Delhi (Hintçe: bazen Dilli olarak da adlandırılıyor. 17 milyon nüfus sayısı ile Hindistan'ın en büyük ikinci metropoludur. Hindistan'ın kuzeyinde bulunan Arkeolojik araştırmalara göre Yamuna Nehri'nin kıyısında bulunan Delhi, M. Ö. 6. yüzyıldan beri yaşanmaktadır
Orta Çağ'da Delhi birçok Hint imparatorluğun başkenti idi ve kuzeybatı Hindistan ve Hint-Ganj ovaların arasındaki eski ticaret yollarında önemli bir şehirdi. Birçok antik ve ortaçağ abide, arkeolojik alanlar ve kalıntıların bulunduğu yer. 1639'da Babür imparatoru Şah-ı Cihan Delhi'de yeni bir duvarlı kent yaptırdı, ve Dehli, 1649 ve 1857 yılları arasında Babür İmparatorluğu'nun başkenti idi.[
Britanya, 19. yüzyılda Hindistan'ı ele geçirdikten sonra, V. George 1911'de başkent yine Delhi olacağını ilân ettiğine kadar Hindistan'ın başkenti Kalküta'ya taşındı. 1920'li yılları boyunca yeni bir başkent, Yeni Delhi, yapılıyordu. 1947'de Hindistan Britanya'dan bağımsızlığını kazandığı zaman Yeni Delhi ülkenin başkenti ve hükûmet koltuğu olarak seçildi.
Ülkenin her dört köşesinden Delhi'ye yapılan göçe rağmen Delhi çok karışık ve kozmopolit bir şehirdir. Şehrin hızlı gelişim ve kentleşmesi, nüfusun yüksek ortalama geliriyle şehri değiştirdi. Günümüzde Delhi, Hindistan'ın en önemli kültürel, siyasî ve ticarî merkezlerinden biridir.

KARAÇİ

17.yüzyılın ortalarında Hint Okyanusu kıyılarında İndus Nehri'nin denize döküldüğü yere çok yakın balıkların kaynaştığı bir noktada küçük bir balıkçı köyü kuruldu. İndus'un ağzının batısında iki ırmak arasındaki küçük bir yarımada üstünde yer alan kent denize açıktı çok güvenli bir bölgede kurulmuştu ve çölün arkasında kurulmuş olduğu için korunaklıydı. Ayrıca dalgaların haraketi ırmakların alüvyonlu birikintilerini doğuya doğru sürükleyerek bir noktada yığılmalarını önlüyordu. Bütün bu özellikleri gören İngilizler 19. yüzyılın ortalarında köye bir liman yapıp, çevredeki bereketli ovanın tarım ürünlerini bu limana yönlendirmeyi düşündüler. Böylece Karaçi kurulmuş oldu. 1947'de Pakistan bağımsızlığını kazanınca, kent başkent oldu. Hindistan'dan gelen Müslüman göçmenler buraya yerleştirildi. Böylece, şehir ekonomik ve demografik anlamda büyük bir dönüşüm yaşadı.
İngilizler, Karaçi'nin askeri önemini ve İndus havzasından elde edilen ürünlerin ihracında önemli bir liman olduğunu farkettiler. Ardından limanını balıkçılık için geliştirdiler. Böylece, yeni iş yerleri açıldı ve nüfus hızlı bir şekilde artmaya başladı. Karaçi büyük bir şehir haline geldi.
1864'te, Karaçi ile Londra arasında ilk telgraf mesajı yollandı. 1878'de, Karaçi diğer İngiliz sömürgesi altındaki Hint kentleriyle tren yoluyla bağlandı. 1914'te, Karaçi tüm Britanya İmparatorluğu'nun en büyük tahıl üreten limanı haline geldi. 1924'te, bir havaalanı inşa edildi ve böylelikle Hindistan'ın temel giriş kapısı oldu.
Karaçi, hâlâ ülkenin en önemli ekonomi ve sanayi merkezidir ve Pakistan'ın denizaşırı ve Orta Asya ülkeleriyle yaptığı ticareti idare eder. Pakistan'ın GSYH'sının büyük bir miktarını ve ofis çalışanını elinde bulundurur. Karaçi'nin nüfusu büyümeye devam ediyor. Pakistan'da son zamanlarda yaşanan ekonomik büyüme, Karaçi'de yaşanan ekonomik dirilmenin sonucudur.

MOSKOVA

Moskova (Rusça:  Moskva) Rusya Federasyonu'nun başkenti, federe şehir öneminde, Merkez Federal Bölgesinin ve Moskova Oblastı Bölgesi (kadrosunda giremiyor) idare merkezi Kahraman Şehri (1965), 2 Lenin Nişanı ve Ekim Devrimi Nişanı ile ödüllendirilmiş.
Rusya ve Avrupa'nın genel nüfusuna göre en büyük şehir (1 Ocak 2010 yıllın nüfusu — 10,562 milyon insan), Moskova şehri yığışımın merkeziAyrıca dünyanın en büyük ilk on şehre girmekte
Moskova küresel kentlere aittir, dünya üzerine büyük etkilenişe sahip[Şehrin, nüfusu, yüksek ekonomik potansiyeline yardımcı oluyor.
Moskova – önemli nakliye kavşağı, ayrıca ülkenin politik, ekonomik, kültür ve bilim merkezi. Şehri 6 havaalanı hizmet ediyor. Moskova’da 9 demiryolu istasyonu, 3 nehir limanı (Atlas Okyanusu ve Kuzey Buz Okyanusu deniz havzalarıyla nehir ulaşımı bulunur). Başkentte 1935 yıllından itibaren metropoliten çalışmakta.
Rusya ve Avrupa'nın genel nüfusuna göre en büyük şehir (1 Ocak 2010 yıllın nüfusu — 10,562 milyon insan), Moskova şehri yığışımın merkeziAyrıca dünyanın en büyük ilk on şehre girmekte
Moskova küresel kentlere aittir, dünya üzerine büyük etkilenişe sahip Şehrin, nüfusu, yüksek ekonomik potansiyeline yardımcı oluyor.
Moskova – önemli nakliye kavşağı, ayrıca ülkenin politik, ekonomik, kültür ve bilim merkezi. Şehri 6 havaalanı hizmet ediyor. Moskova’da 9 demiryolu istasyonu, 3 nehir limanı (Atlas Okyanusu ve Kuzey Buz Okyanusu deniz havzalarıyla nehir ulaşımı bulunur). Başkentte 1935 yıllından itibaren metropoliten çalışmakta.
1980 yaz olimpiyatlarına ev sahipliği yapmıştır. Moskovada yaşayan milyarder sayısı diğer dünya şehirlerden fazladır, bu da en çok milyarderin yaşadığı şehir ünvanını getirmiştir. 2007 ylı istatistiklerine göre dünyanın en pahalı şehirleri listesinde 1. sıraya yerleşmiştir. Eğitim, bilim alanında birçok kuruma sahip çıkar. Ayrıca Eurovision 2009'a ev sahipliği yapmıştır

İSTANBUL

İstanbul ili, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi sınırları içinde yer alan, ülkenin en kalabalık ilidir
Toprakları Asya ve Avrupa anakaralarına yayılan kıtalararası bir il olan İstanbul'un Çatalca Yarımadası üzerinde bulunan toprakları Avrupa yakası, Kocaeli Yarımadası üzerinde bulunan topraklarıysa Anadolu yakası olarak adlandırılırİlin iki yakasını birbirinden İstanbul Boğazı ayırırİstanbul ili kuzeyde Karadeniz, güneyde Marmara Denizi, batıda Tekirdağ, doğuda da Kocaeli ile komşudur. İl toprakları 39 ilçe belediyesine bölünmüş olup; bu belediyelerin tümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi çatısı altında toplanmıştır. 10 Temmuz 2004 tarihinde çıkarılan bir yasayla İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları il mülkî sınırlarıyla eş hâle getirilmiştir.
Son yıllarda birbiri ardına ortaya çıkartılan arkeolojik bulgularla il topraklarında insanlık tarihine ilişkin önemli bilgiler elde edilmiştir. İl sınırları içindeki Yarımburgaz Mağarası'ndan çıkarılan taş aletlerle, ilkel insan izlerinin 400.000 yıl öncesine dayandığı ortaya çıkmıştır.Anadolu Yakası'nda yürütülen kazı çalışmaları ve bunlara bağlı araştırmalar, ilde tarım ve hayvancılığa dayalı ilk yerleşik insan topluluğunun İ.Ö. 5500'lere tarihlenen Fikirtepe Kültürü olduğunu göstermiştir.Bu arkeolojik bulgular yalnızca İstanbul'un değil, tüm Marmara Bölgesi'nin en eski insan izleridir
 İstanbul ili sınırları içinde kent bazında ilk yerleşimler ise Anadolu Yakası'nda Kalkedon; Avrupa Yakası'nda Byzantion'dur. İlin bugünkü topraklarında tarih boyunca pek çok farklı güç egemenlik sürmüştür. Yunan şehir devletleriyle başlayan bu süreç Roma, Bizans, Latin ve Osmanlı imparatorluklarıyla sürmüş; il toprakları son olarak Türkiye Cumhuriyeti yönetimine girmiştir. Cumhuriyet dönemi öncesinde egemenliği altında olduğu devletlere binlerce yıl başlentlik yapan İstanbul, 13 Ekim 1923 tarihinde başkentin Ankara'ya taşınmasıyla bu özelliğini yitirmiş; ancak ülkenin ticaret, sanayi, ulaşım, turizm, eğitim, kültür ve sanat merkezi olma özelliğini sürdüregelmiştir.

Karadeniz ile Marmara Denizi'ni bağlayan ve Asya ile Avrupa'yı ayıran İstanbul Boğazı'na ev sahipliği yapması nedeniyle, İstanbul ilinin jeopolitik önemi oldukça yüksektir Bugün tamamına yakını doldurulmuş olan ya da kaybolan doğal limanları vardır. Bu özellikleri yüzünden bölge toprakları üzerinde uzun süreli egemenlik anlaşmazlıkları ve savaşlar yaşanmıştır. Başlıca akarsular Riva, Kâğıthane ve Alibey dereleridir.İl toprakları az engebelidir ve en yüksek noktası Kartal ilçesindeki Aydos Dağı'dır.İldeki başlıca doğal göller Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Durusu gölleridirİl ve yakın çevresinde, Karadeniz ile Akdeniz makro iklimleri arasında geçiş özellikleri görülürHava sıcaklıkları ve yağış ortalamaları düzensiz; bitki örtüsü dengesizdir

ŞANGHAY

Şanghay (Çince: pinyin:  Shànghǎi Şanğ-hay diye okunur), Çin'in en büyük kentidir. Eyalet düzeyi şehir yapısına sahip şehir Çin'in doğu sahilinde Yangtze Nehri deltasında kurulmuştur. Oldukça kalabalık olan bu kent, ayrıca Çin Halk Cumhuriyeti'nin en önemli liman kentidir.
Şanghay, Doğu Çin’de Yangtze Nehri Deltası’nın kıyısında yer alan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin en büyük, dünyanın da sekizinci büyük şehridir. Yaygın olarak Çin’in modern ekonomisinin kalesi olarak görülen şehir, bu yönüyle ulusun en önemli kültürel, ticari, endüstriyel ve iletişim merkezlerinden biri olarak kabul edilir. İdari olarak Şanghay, Çin Halk Cumhuriyeti’nin eyalet statüsündeki bir belediyesidir. Şanghay, dünyanın en yoğun limanlarından biridir ve 2005’te dünyadaki en büyük kargo limanı olmuştur.
Eskiden küçük bir balıkçı kasabası olan Şanghay, 2000'lerde ise yaklaşık 1000 gökdelenin olduğu ve 3000 tanesinin yapım aşamasında olduğu metropole dönüştü. Çin’in yirminci yüzyılla birlikte en önemli şehri olan kent, cumhuriyet döneminde popüler kültürün, entellektüel tartışmaların ve politik olayların merkeziydi.
Şanghay, 1949’daki komünist devrimden sonra, merkezî hükümetin ağır vergilendirmesi, yabancı yatırımın sona ermesi ve kentli unsurların tasfiyesi yüzünden canlılığını kaybetti. 1990'da Şanghay Borsası'nın kurulması ve ardından 1992’de merkezi hükümetin Şanghay’da pazar ekonomisinin yeniden geliştirilmesi yetkisiyle beraber yeniden hareket kazanan kent, Çin’in ekonomik büyümesinin öncüsü olmuştur.
21. yüzyılda Şanghay, artan işçi göçü, büyük gelir uçurumu ve çevresel sorunlar gibi kentsel sorunlarla mücadele etmektedir. Gökdelenler ve modern yaşam tarzı, sıklıkla Çin’in ekonomik kalkınmasına referans olarak gösterilse de, kent sorunları henüz çözüme kavuşturulmuş değildir.
 
Şanghay, Mayıs-Ekim 2010'da
tenisinde yılın en iyi 8 isminin katıldığı Ustalar Kupası ve 7 Temmuz 2007’de küresel ısınmaya karşı yedi kıtada gerçekleştirilen Live Earth (Yaşayan Dünya) konserlerinin Asya ayağı gibi ses getiren organizasyonlar bulunmaktadır.s

SEUL

Seu (Korece: , Saul — «başkent») resmi adı Özel Seul Kenti (, Saul Tukpialşi), Güney Kore başkenti ve en büyük şehridir. Dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri olan Seul'un [1] şehir merkezinin nüfusu 10 milyonun üstündedir (2009). Dünyanın ikinci büyük metropolitan alanı olan Seul Ulusal Büyükşehir Alanı, Incheon ve Gyeonggi'nin büyük bir kısmını kapsar ve 24,5 milyon nüfusu vardır. Güney Kore'nin nüfusunun yaklaşık yarısı bu bölgede yaşar.
l
Ülkenin kuzeybatısında, Han Nehri kıyısında, ırmağın ağzından 60 km içeride yer alır. Bir nehir limanı olarak taşıdığı önem nedeniyle 1394'te Kore'nin başkenti olmuş, kısa bir dönemin dışında (1399-1405) dışında bu konumunu 1948'e değin korumuştur. Ülkenin Kuzey ve Güney Kore olarak ikiye ayrılmasından (1948) sonra da Güney Kore'nin başkenti olan Seul, Kore dilinde başkent anlamına gelir. Resmi adının Yi hanedanı döneminde (1392-1910) Hansang, Japon yönetimi (1910-45) sırasında da Kyangsang olmasına karşın, her iki dönemde de halk arasında Seul adıyla anılmıştır. 1948'de Kore Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra resmen Seul adını almıştır. Seul metropolitan alanının yüzölçümü 605 km²'dir. Bu alanda UNESCO Dünya Mirasları'ndan üçü bulunmaktadır: Changdeokgung, Jongmyo Shrine ve Joseon Hanedanlığı'nın kraliyet mezarları.
Seul şehri 1988 yılında yaz olimpiyatlarını ve 2002 yılında da FIFA Dünya Kupası'nı ağırlamıştır. Dünya'daki ekonomik ve finansal merkezlerde ilk onun içerisinde yer alır ve Samsung, LG Grup, Hyundai Grubu ve Kia gibi önemli holdinglere ev sahipliği yapar.

16 Mayıs 2011 Pazartesi

NEW YORK

New York
—  Şehir  —
New York Şehri
Top of Rock Cropped.jpg
New York
bayrak
New York
damga
Takma ad: Büyük Elma, Gotham, Asla Uyumayan Şehir
New York şehri
New York şehri
New York
New York
New York'un ABD'deki konumu
Koordinatlar: 40°43′N 74°00′W / 40.717°N 74°W / 40.717; -74
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
EyaletFlag of New York.svg New York
Yönetim
 - Belediye başkanıMichael Bloomberg (Bağımsız)
Yüz ölçümü
 - Kent1.214,4 km² (468,9 sq mi)
Rakım10 m (33 ft)
Nüfus (1 Temmuz, 2008)
 - Kent8.874.527
 - Yoğunluk10.606/km² (27.469,4/sq mi)
 - Merkez18.223.567
 - Metropol19.006.798
[1]
Zaman dilimiDZD (-5)
 - Yaz (YSU)DZD (-4)
Alan kodu212, 718, 917, 347, 646
Website: NYC.gov
New York Şehri, (İngilizce: New York City (NYC)) Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık şehridir. Aynı isimli New York eyaleti'nde yer alır. Yüz yıldan fazladır dünyanın en önemli ticaret ve finans merkezlerinden biridir. Şehir, medya, politika, eğitim, eğlence ve modadaki küresel etkilerinden dolayı bir dünya şehri olarak kabul edilmektedir. Birleşmiş Milletler Genel Konseyi binasına ev sahipliği yaptığından dış ilişkiler için de çok önemli bir merkez durumundadır.
Kent beş bölüme ayrılmıştır: Manhattan, Brooklyn (Kings County), Queens (Queens County), Bronx ve Staten Island (Richmond). 830 km²'lik bir alanda yaşayan 8,2 milyon nüfusuyla New York, Amerika'da nüfus yoğunluğu en büyük olan şehirdir. Çevre banliyöleriyle birlikte New York metropolitan bölgesi 21 milyonluk nufusa sahiptir ve dünyanın en kalabalık yerleşim bölgelerinden birini oluşturur.
New York, bir göçmen kentidir. Kentte yaklaşık 170 ayrı dil konuşulmaktadır ve her üç kişiden biri ABD dışında bir ülke doğumludur. İngilizce çeşitli aksanlarla konuşulur. İngilizce’nin yanı sıra İspanyolca da İngilizce kadar yoğun konuşulmaktadır. Little Italy (Küçük İtalya) semtinde İtalyanca, China Town’da (Çin mahallesi) Çince konuşulur.
New York birçok Amerikan kültürel hareketinin de doğum yeridir. Edebiyat ve görsel sanatlarda Harlem Rönesansı, resimde soyut ekspresyonizm (New York Ekolü), müzikte hip hop, punk, salsa ve Tin Pan Alley bu hareketlerden bazılarıdır. 24 saat açık olan metrosu ve yoğun trafiğiyle Hiç Uyumayan Şehir adını almıştır.
Özgürlük heykeli, Empire State Binası, Central Park ve Times Meydanı, Modern Sanat Müzesi, Guggenheim Müzesi ve Modern Tarih Müzeleri şehrin ilgi çekici mekanlarıdır. Gökdelenleri, caddeleri, lokantaları, alışveriş merkezleri ve insanlarıyla, New York turistleri cezbetmektedir.

MEKSİKO CİTY

1930'da kent 200 km²'lik bir alan kaplıyordu ve nüfusu 1 milyondu. 1970'te, yüzölçümü 650 km²'ye, nüfusu 8 350 000'e ulaştı. 1982'de 800 km²'lik bir alana yayılıyor ve 15-17 milyon insanı barındırıyordu. 1990'da ise, bütün kontrol çabalarına karşın, merkezde nüfus 8 236 900 idi. Yerleşim alanındaki 13 636 127 nüfusuyla Mexico, dünyanın en büyük ve en kirli kenti haline gelmişti. Kentteki yüksek doğum oranının yanı sıra kırsal kesimden ve başka kentlerden göç edenler nüfustaki hızlı artışta rol oynamaktadır.
Büyük Mexico yerleşmesi, 2000 km²'yi aşkın geniş bir kent alanı oluşturmaktadır. Başkentte 10 000 km karayolu ve sokak vardır, ama büyük kentin yayılma hızını izleyebilmek için her yıl 1200 km daha yol yapmak gerekmektedir.
Nüfusu yaklaşık 6-7 milyondur.
Merkezi Zocalo meydanı olan sömürge dönemi kentinin tarihsel beyni (katedral, Sagrario kilisesi, ulusal saray) yapılan modern konutların tehdidi altındadır. 19. yüzyıl kenti, Alameda ile Chapultepec arasında tam bir yenilenme içerisindedir ve cam ve çelikten büyük yapılar yeni-klasik evlerin yerini almaktadır. Kentin sanayileşmiş kuzey tepelerine tırmanan küçük halk tipi evlerin sıralandığı alanlar ve özellikle de kentin doğusunda birden bire ortaya çıkan konut semtleri, günümüz kentinin hem yoksul hem de sefil bir görünümünü sergiler.
Bununla birlikte Meksika'daki büro memurlarının %80'ini, sanayi kesimindeki istihdamın %50'sini Mexico sağlar. Siyasal ve iktisadi merkezileşme çok büyük olduğundan, kent, GSMH'nin hemen hemen yarısını sağlamaktadır. Yönetimler, karar merkezleri, büyük okullar, sanayiler Mexico'nun anakent kesiminde toplanmaktadır.

TOKYO


Tokyo Japonya'nın başkentidir.

1868'da Şogun yönetimine son veren İmparator Meiji, 3 Eylül 1868 tarihli Edo'yu adlandırarak Tokyo yapmasına dair imparator fermanı ile Kyoto'dan Edo kalesindeki eski şogun sarayına göç edip, eski başkent Kyoto'dan doğuda başkent olduğundan dolayı şehrin adı Tokyo'ya değişti.
Tokyo, 12 Eylül 1923'teki depremden büyük zarar gördü. Depremden sonra şehir yeniden inşa edildi ve bu dönemde çevresinde banliyöler teşekkül etmeye başladı. 20 yıl sonra II. Dünya Savaşı'nda ABD uçakları tarafından ciddi bombardıman edilerek tekrar yıkıldı.
Tokyo 1950'lerden sonra ülke ekonomisine paralel bir gelişme göstererek hızla büyüdü ve bugünkü seviyesine ulaştıYüzölçümü 600 km² olup, 35 milyon nüfuslu megapol bir bölge olan Tokyo dünyanın en büyük 2. kentidir. Honşu'nun orta kesiminde, Büyük Okyanus'un bir girintisi olan Tokyo Körfezi'nin kıyısında, Sumida Nehri'nin ağzında yer alır. Tokyo'da kışlar oldukça ılık, yazlar ise sıcak ve nemli geçerTokyo Körfezi kıyısında liman şehri Tokyo, Edo (haliç kapısı) adı ile tanınmıştı. Edo Kalesi 12. yüzyılda güçlü samuray klanı Edo ailesinin yurdu olarak Japon tarihinde meydana çıktı. 1603'de Tokugawa Şogunluğu kurucusu Tokugawa Ieyasu, Edo'yu şogun yönetiminin başkenti yaptı. Şogunluk rejimi altında Edo, Japonya'nın kürtürel ve ekonomik, politik alanında merkezine gelişti.