17 Mayıs 2011 Salı

TAHRAN

 
 
1876 yılında sadece bir köy olan Tahran, Kaçar Türklerinden Ağa Mehmet Han Kacar tarafından başkent olarak seçildi, böylece kentleşme başlamış oldu. Yaklaşık 100 yıl öncesine değin Tahran başkent olmasına karşın kimi İran kentlerinden daha küçüktü, öyle ki Rey şehrinin bir kasabası olarak geçiyordu. Şimdi o kent Tahran'ın bir bölgesi olarak tanınmaktadır.
Kaçar Hanedanı'ndan sonraki devletlerin merkeziyetçi yaklaşımlarından dolayı diğer eyaletlerden göç alması sonucunda şu an en büyük İran kenti ve Ortadoğu'nun en büyük kentlerinden biri olarak tanınmaktadır.
Tahran başkent olarak, İran'ın ekonomik ve sosyal yaşamına yön veren en çağdaş kentlerinden birisidir.

Nüfus

1979 İran İslam Devrimi'nden sonra ülke nüfusuna paralel olarak kentin nüfusu 2,5 kat artmış ve 9 milyona yaklaşmıştır.
2006 yılında yapılan nüfus sayımına göre, Tahran'ın nüfusu yaklaşık 11 milyondur.Bu nüfusun yarısı Azeri Türküdür.

Coğrafya

Kent, Elburz Dağları eteklerindeki bir yaylaya kurulmuş olduğundan ve çevresinde nehir, göl, deniz gibi bir su kaynağı bulunmadığından (başta hava kirliliği olmak üzere) ciddî çevre sorunlarıyla boğuşmaktadır. Kenti tehlikeli bir biçimde etkileyen hava kirliliğinin bir nedeni de Tahran'ın dünyaca ünlü trafik sorunudur. Çevre yollarının göreceli olarak geç yapılması ve yetersiz oluşu; kentteki toplu taşımacılığın tekerlekli taşıtlarla yapılması; kullanılan araçların eskiliği buna neden olmaktadır. Ama trafik sorunununa çözüm olarak Ortadoğu'daki en büyük metro ağlarından biri olan Tahran metrosu yapılmıştır ve hatları uzatılmaya devam edilmektedir.

İklim

Tipik bir Bozkır İkliminin hüküm sürdüğü Tahran'da kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise sıcak ve kuraktır. Yağışlar en çok kış mevsimindedir, ve ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde de görülür. Kışın kar yağışı ve don çok şiddetli olabiliyor. Gece ile gündüz, yaz ile kış mevsimi arasında önemli sıcaklık farkları bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder